Psykisk syge - Viljen til forandring Aps

Go to content

Main menu:

Psykisk syge

Støttekontakt-ordning til psykisk syge.

1 ud af 5 danskere kommer i berøring med det psykiatriske system i løbet af deres liv. Årsagerne til dette kan være mange fx en krise, manglende selvtillid eller en egentlig psykisk diagnose, der er stillet af det etableret system.

Den målgruppe som Viljen til forandring har specialiseret sig til at støtte, er gruppen af psykiske syge med en diagnose. Disse klienter har ofte været i berøring med systemet, hvor de igennem lang tid har fået hjælp gennem medicinsk og terapeutisk behandling. Mange af de klienter som Viljen til forandring har samarbejdet med, er klienter der lider af skizofreni. Diagnosen som skizofren er gennem lang tid blevet betragtet som en kronisk lidelse, som man måtte leve med gennem hele livet. Viljen til forandrings spidskompetence i forbindelse med denne lidelse har været at støtte den psykiske syge til at få en lettere hverdag, og støtte til praktiske og økonomiske ting.

Den nye forskning, der viser at selv svært psykiske sygdomme - herunder også skizofreni - kan behandles, har givet Viljen til forandring en ny indgangsvinkel til at arbejde med disse mennesker, hvor de støttes til et mere selvstændigt forhold til sig selv og deres liv. Forskning og erfaringer fra tidligere svært psykotiske klienter viser, at det ikke er behandlingsformen, men i langt højere grad relationen mellem klient og behandler, der har betydning for bedringsprocessen. Viljen til forandring har uddannet deres medarbejdere til at have fokus på relationen, og de menneskelige værdier frem for selve sygdommen. Da behandlingen af klienter med svært psykiske problematikker ikke er en lineær proces, men ofte kendetegnet ved lange perioder med stilstand, hvor klienten samler energi til de næste udfordringer er det vigtigt med rummelige og empatiske behandlere, der kan støtte op omkring klienten i de svære perioder, hvor alting opleves håbløst. Personalet hos Viljen til forandring kan netop støtte op i disse situationer, og arbejde konkret med de små håb, der måtte være til stede hos den enkelte.

Viljen til forandring vil kunne yde en ekstra indsats, og arbejdet med de afgørende og små forandringer i klientens liv, der er med til at skabe fremskidt i behandlingsplanen. I de perioder, hvor klienten oplever at have det vanskeligt er det vores opgave som støttepersoner for den enkelte, at stå for dette håb, så det kan fortsætte sin blomstring. Klienten skal føle sig rummet både med vanskeligheder og ressourcer/drømme. Viljen til forandring har flere medarbejdere med terapeutisk baggrund, der kan varetage disse opgaver.

Støtte til hverdagen


Folk med psykisk sygdom er ofte:


Trætte/kede af det
Har ingen overskud
Har svært ved at tage sig af sig selv og andre
Har ændret adfærd - fx råber
Isolerer sig, og tør måske ikke at gå ud
Humørsvingninger
Oplever håbløshed

Viljen til forandring vil konkret arbejde med disse problematikker særligt med fokus på det sociale aspekt. Specielt skizofrene kan have oplevelsen af ikke at være forstået af andre, og derved have det svært med sociale sammenhænge. Viljen til forandring vil sammen med klienten arbejde med isolationen, og opsøge passende fællesskaber, hvor klienten føler sig rummet og mødt. I takt med bedringsprocessen og et evt. øget overskud vil vi tilbyde klienten forskellige fritidsaktiviteter, cafebesøg eller andre aktiviteter, der kan give følelsen af ikke at stå alene.


Da det er forskelligt hvordan psykisk sygdom påvirker en - og hvordan en evt. medicinsk behandling hjælper vil arbejdet med den enkelte altid være et individuelt forløb, hvor der tages hensyn til den enkeltes tilstand og parathed. Oplevelsen af håbløshed og manglende overskud vil ofte afspejle sig i klientens hverdag og hjem. Viljen til forandring vil i den forbindelse støtte op omkring helt konkrete ting i forbindelse med den daglige husholdning og kontakt til omverdenen herunder kommune, frisør, arbejdsformidling mm. I den forbindelse vil vi arbejde meget specifikt med klientens følelse af at have styr på sit liv.

Misbrugsproblematikker

For klienter med psykisk sygdom kan der være en øget misbrugsproblematik, da disse mennesker ofte dulmer deres vanskeligheder med euforiserende stoffer eller alkohol. Viljen til forandring har mulighed for at arbejde med disse vanskeligheder, da disse har stor betydning for den samlede bedring. Vi har mulighed for at lave individuelle behandlingsforløb, hvor den enkelte arbejder med sit forbrug eller misbrug.

Fremtiden

En bedring hos den psykiske syge vil kunne betyde, at denne møder verden med nogle andre øjne, og måske bliver parat til at møde venner, søge uddannelse, arbejde - eller andet. Viljen til forandring vil støtte i denne proces og skabe den tillid, der skal til.

Hvem er Viljen til forandring


Folkene bag Viljen til Forandring, Johnny Lundbye og Brigitte Daring, har gennem de seneste år arbejdet med psykisk syge og misbrugere i flere forskellige kommuner. Gennem deres arbejde har de oplevet, at der er et stort behov for støtte-kontaktpersoner med en helhedsorienteret tilgang. Deres speciale ligger især i at udarbejde særlige handleplaner for den enkelte klient. Johnny Lundbyes og Brigitte Darings erfaring med misbrugsarbejde dækker både støtte-kontakt funktioner, misbrugsbehandling og metodeudvikling indenfor området. Samtidig er de begge uddannet til at gennemføre adfærds og kriminalitets- programmer for unge og voksne.

Som noget nyt tilbyder Viljen til forandring udgående behandling i eget hjem. L\'e6s mere her

Viljen til forandrings "Flyver team": L\'e6s mere her



 
Back to content | Back to main menu